L’ÉTOILE FACUNDA

RESUM DE 8 MINUTS

      SINOPSI

Una preciosa i amagada cala de la Costa Brava, plena de vida submarina va ser arrasada per un ús abusiu i irracional. Es pescava i s’agafava tot. La moda era emportar-se precioses estrelles de mar com a objecte decoratiu que es podria als pocs dies… i torna a agafar-ne una altra… Només es va salvar una petita estrella de mar amagada dins d’una cova i així va viure sola i abandonada, com també la mateixa cala, que ja no interessava…

Fins que un dia va aparèixer un desorientat i moribund tauró que es va ficar dins la cova per a passar els seus últims moments. Les ganes de companyia varen ser més fortes que la por, i l’estrella Facunda al final es va atrevir a parlar amb el tauró. La Facunda va recordar el que li havia explicat la seva mare sobre com podien créixer noves estrelles a partir d’ un tros del cos. I es va atrevir a proposar un pacte al tauró: ella es deixaria menjar la part central del seu cos amb la condició que deixés intactes les 5 puntes… i les deixés créixer fins que es convertirien en 5 noves estrelles. Després, que el tauró es mengés els cosos de les 5 estrelles, deixant de nou intactes les 5 puntes que esdevindrien noves estrelles, i així successivament…

D’aquesta manera, el tauró es va poder anar alimentant i curar-se i va possibilitar la repoblació de les estrelles de mar en aquella cala, que de nou va atraure altres formes de vida. L’estrella Facunda d’alguna forma estava present en totes les estrelles, que desitjaven fortament que no tornessin a aparèixer els humans en aquella cala, a no ser que haguessin canviat molt d’actitud. I el tauró Auró es va convertir en el millor vigilant, amic i col.laborador.

   VALORS

S’aprofita la història per a transmetre alguns coneixements de la vida i el medi natural: la reproducció asexual per escissió, la simbiosi (un exemple original), la proliferació de la vida, el cicle de la vida i la mort… També es tracta l’ecologia: la sobreexplotació del medi i la seva recuperació.
Així mateix s’exemplifica el fet de complir pactes i la cooperació entre individus.

També s’aprofita per fer una visita d’amagatotis a les “mates” per entendre l’enorme potencial de la multiplicació, posant un exemple gràfic i significatiu.

DURADA VARIABLE EN FUNCIÓ DE LES NECESSITATS. IDEAL 20 MIN. EN COMBINACIÓ AMB EL CONTE EL GORRETA BLAVA (25-30 MIN), AMBIENTAT TAMBÉ EN EL MAR.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *